Το ποτήρι του ούζου:

Για το ποτήρι του ούζου διίστανται οι απόψεις. Η επικρατούσα άποψη στην περιοχή των Σερρών, λέει πως το ούζο πίνεται σε κοντό ποτήρι με σχετικά μεγάλο άνοιγμα στο χείλος. Το ούζο είναι δυνατό αλκοολούχο ποτό και καλό είναι να πίνεται αργά και μεθοδικά. Το κοντό ποτήρι καλύπτει επαρκώς αυτήν ακριβώς την ανάγκη.


Το ψηλό ποτήρι, που χρησιμοποιείται στην νότια Ελλάδα και κυρίως σε τουριστικές περιοχές, αποτελεί συνέχεια της «φιλοσοφίας» των μπαρ, που θέλει το ούζο να εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά που προφέρονται εκεί. 

Όμως εκ των πραγμάτων η «φιλοσοφία» του ούζου είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν των χώρων μαζικής διασκέδασης. Παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει ένα προϊόν που διατηρεί το λαϊκό του προφίλ. Δεν χωράει ούτε σε πολυτελή σαλόνια, ούτε στις μπάρες των χώρων διασκέδασης. Το ούζο θέλει απλότητα, ανοιχτή καρδιά, παρέα και ειλικρινή διάθεση για επικοινωνία. 

Για τους «εραστές» του ούζου, η πόση του δεν αποτελεί παρά τρόπο ζωής.

 

 

Ο μεζές:

Η έντονη περιεκτικότητα του ούζου σε οινόπνευμα και η ιδιότυπη επιθετική του γεύση, επιζητούν και επιτάσσουν γεύσεις αντίθετες και ισοδύναμες. Η γευστική ισορροπία μεταξύ του ούζου και των μεζέδων επιτυγχάνεται σ' ένα ακραίο σημείο έντασης, όπου το ξύδι και το αλάτι, με τα τουρσιά και τα παστά παίζουν τον κύριο ρόλο.

Παρόμοια αντίθεση επιτυγχάνεται με τα θαλασσινά και το χταπόδι, τα αλμυρά και «καυτερά» τυριά, με την ταραμοσαλάτα και την μελιτζανοσαλάτα, ακόμη και με άλλα, ηπιότερου ήθους προϊόντα, εφόσον ενισχύονται με ξύδι, τζατζίκι, σκορδαλιά ή πιπεριά. 

Στο τραπέζι του ούζου δεν υπάρχουν πιατέλες που να ξεχειλίζουν. Οι μεζέδες είναι λίγοι και ανανεώσιμοι, αλλά η ποικιλία τους ικανοποιητική. 

Βασικό ρόλο στην πόση του ούζου παίζει και ο ρυθμός του φαγητού, ο οποίος επιβάλλεται να είναι αργός, διακεκομμένος με μεγάλα διαστήματα παύσεων και με κινήσεις ράθυμες και διακριτικές. 



Μουχαμπέτι: 

Την τούρκικη αυτή λέξη, χρησιμοποιούν οι παλαιοί Σερραίοι για την κουβέντα στο τραπέζι του ούζου. 
Η ώρα του ούζου είναι ώρα συμμετοχής και μοιρασιάς, τόπος ακραίας συντροφικότητας. Οι συνδαιτυμόνες υπό την επήρεια του αλκοόλ αποκτούν μία διάθεση χαριέσσα και περιπαικτική που απελευθερώνει τις αισθήσεις και την διάθεση για ζεστή και ανθρώπινη επικοινωνία. Την ώρα του ούζου δεν «τίθενται» ούτε «αναπτύσσονται» θέματα, απλώς καταγράφονται γεγονότα και συνοψίζονται εμπειρίες με λόγο μικροπερίοδο και επιγραμματικό.

Ποτέ δεν απολαμβάνεις το ούζο κοιτώντας το ρολόι σου. Η πόση του ούζου απαιτεί μακρά διάρκεια και φυσικά «διαθεσιμότητα». Γι αυτό ακριβώς το ούζο αποτελεί το καλύτερο «αντίδοτο» στους αγχώδεις και ιδιαίτερα φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Αποκαθιστά, ουσιαστικά, την ανάγκη ανθρώπινης επαφής και επανατοποθετεί τον χρόνο στην πραγματική του διάσταση.

Το ούζο ήταν, είναι και θα είναι η «αντίσταση» του έλληνα στον στείρο ορθολογισμό της εποχής μας.

Νερό: Η θερμοκρασία κατανάλωσης του ούζου, όπως και όλων των αλκοολούχων με έντονο άρωμα, δεν πρέπει να είναι υψηλή. Για τον λόγο αυτό προστίθεται πάγος ή κρύο νερό για να του χαμηλώσει την θερμοκρασία.

Η προσθήκη νερού στο ούζο του προσδίδει το γαλακτώδες χαρακτηριστικό χρώμα που αποτελεί και μία από τις πλέον προσφιλείς ιδιαιτερότητές του. Όσο πιο «παχύ» είναι το «γαλάκτωμά» του τόσο πιο πλούσιο σε άρωμα και σε γεύση είναι το ούζο.

Η πλειονότητα, τουλάχιστον των Σερραίων καταναλωτών, συνηθίζει να πίνει το ούζο με νερό ή πάγο, υπάρχουν όμως και αρκετοί φανατικοί πότες του ούζου που το προτιμούν σκέτο χειμώνα - καλοκαίρι, θεωρώντας πως μόνον έτσι μπορούν να το απολαύσουν.

 

 

 

 

 

 

Κεφτεδάκια με ούζο

Υλικά: μισό κιλό κιμά της αρεσκείας σας, ένα κρεμμύδι, ψωμάκι, λαδάκι , αλάτι πιπέρι και ούζο.

Οδηγίες: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια ή τα ψήνουμε στη σχάρα. Το ούζο δίνει μια γεύση τόσο νόστιμη που δεν θα την ξεχάσετε.

Κουλουράκια με ούζο

 

Υλικά: 1 βιτάμ, 1 φιλτσανάκι του καφέ ούζο, και ένα λάδι, 3/4 φιλτσάνα του τσαγιού ζάχαρη, 1 μπέκιν, ενάμιση φιλτσάνι του καφέ σουσάμι άσπρο αφού πρώτα το ψήσουμε σκέτο στον φούρνο να πάρει χρώμα, και αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Οδηγίες: Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει μαρέγκα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει η ζύμη μαλακή. Περνάμε τη ζύμη από χωνάκι για κουλουράκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα τόσο όσο να πάρουν χρώμα.Χαλβάς με ούζο

 

 

Αρνίσια παϊδάκια με ούζο

Υλικά: 4 μεγάλα παϊδάκια περίπου 1 κιλό, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/4 κ.τ.γ. πιπέρι, 1/2 κ.τ.γ. αλάτι, 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, 50 ml ούζο

Οδηγίες: Κόβουμε στη μέση το σκόρδο και τρίβουμε το κρέας και από τις δυο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τα παϊδάκια και από τις δυο πλευρές. Ζεσταίνουμε το ούζο σε ψηλή κατσαρόλα. Το ανάβουμε με φωτιά και το καίμε. Το ρίχνουμε αμέσως στα παϊδάκια και το αφήνουμε να σβήσει μόνο του. Σερβίρουμε αμέσως.

Διάρκεια: 10 λεπτά προετοιμασία & 20 λεπτά μαγείρεμα

Μανιτάρια με ούζο

 

Υλικά: 1 κεσεδάκι μανιτάρια, 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια, 1 ποτηράκι ούζο, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Οδηγίες: Σε ένα τηγάνι μαραίνουμε τα μανιτάρια στο λάδι αφήνοντας να κρατάνε λιγάκι.
Αφού μαραθούν, προσθέτουμε το μάραθο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε το ούζο ανάβοντας το τηγάνι και σηκώνοντας το από τη φωτιά. Σβήνουμε πριν μας αρπάξουν τα μανιτάρια.

Ιδανικό συνοδευτικό με γαρίδες σχάρας και αραβικές πιτούλες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες

ΟΥΖΟ ΠΕΝΤΕ

Σερραϊκή Προτοποιεία Ο.Ε., Κωνσταντινίδη - Χατζηχριστάκη

4ο χλμ Σερρών - Δράμας, ΤΚ 62100

23210 -278 33 & 23210-278 31

Remember Me