Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών. Βρίσκεται στα σύνορα με τη γειτονική Βουλγαρία. Χωριό με μεγάλη ιστορία.  Το πέτρινο λουτρό, χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή (950 μ.Χ), όπως και ο πύργος στο κέντρο του χωριού, που λειτούργησε σαν ρολόι, κατά τον 14ο αιώνα.
Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Έχουν θερμοκρασία 40,5°C και τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ. Μπορείτε να χαρείτε την ευεξία και αναζωογόνηση που προσφέρει το χαμάμ.
Το σπήλαιο Αλιστράτης βρίσκεται έξι (6) χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ομώνυμης κοινότητας, στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Η έκταση της περιοχής περιλαμβάνει 14.000 στρ.  Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδος, πιθανόν και της Ευρώπης, όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών.
Όσο ο επισκέπτης προχωρεί μέσα στο σπήλαιο, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες. Από το θάλαμο υποδοχής και πάλι προς τα δεξιά ξεκινά μια δεύτερη στοά, σχεδόν παράλληλη μ’ αυτήν που είδαμε. Σ’ ένα σημείο οι δύο στοές ενώνονται και συνεχίζουν φαρδύτερες και ψηλότερες, ενώ από την οροφή κρέμονται τεράστιοι σταλακτίτες μήκους 15 μ.
Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά στη γέφυρα του Στρυμόνα όπου βρίσκεται το εμβληματικό λιοντάρι της, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αμφίπολης. Πρόκειται για μία σπουδαία πόλη που άκμασε κατά την αρχαιότητα, ιδρυμένη το 437 π.Χ. από τους Αθηναίους στη θέση της προγενέστερης πόλης Ηδωνίδας.
Υπήρξε μία αποικία στρατηγικής σημασίας, καθώς το σημείο όπου επιλέχθηκε αποσκοπούσε στον έλεγχο των μεταλλείων του Παγγαίου. Το 422 π.Χ. αποσκίρτησε από την Αθήνα και το 357 π.Χ. κατακτήθηκε από τον βασιλιά των Μακεδόνων, Φίλιππο Β’. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτήθηκε μία νέα περίοδος ακμής για την Αμφίπολη. Αιτία για αυτό στάθηκε η διέλευση του Αποστόλου Παύλου το 50 μ.Χ. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. χτίζονται στην πόλη μνημειακοί ναοί στην ακρόπολη, στη θέση των παλιών ιερών. Από τα τέλη του 7ου αιώνα ξεκινά η παρακμή της Αμφίπολης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την πόλη για να εγκατασταθούν στην αρχαία πόλη Ηιόνα, τη σημερινή Χρυσούπολη.
Οι ανασκαφές, εδώ και χρόνια έφεραν στο φως πολλά και αξιοθαύμαστα ευρήματα. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει, υποδειγματικά παρουσιαζόμενα, νομίσματα και επιγραφές καθώς και σπάνια ευρήματα του συνόλου της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας πόλης.
Σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της Αμφίπολης είναι η ανασκαφή του λόφου Καστά. Το 1964  ανακαλύφθηκε ένα τετράπλευρο οικοδόμημα, με βάση διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη βρέθηκε  ότι ο Λέοντας της Αμφίπολης βρισκόταν κάποτε στην κορυφή του τύμβου.
 
Μόλις 40 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών και 100 από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση Ramsar είναι ένας από τους δέκα υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας. Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Το 1982, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.
Σήμερα η λίμνη Κερκίνη είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έργο το οποίο έδωσε ζωή σε πληθώρα πτηνών και θηλαστικών. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ξενώνες και ξενοδοχεία με τις πιο σύγχρονες ανέσεις (τζάκι, υδρομασάζ, εσωτερικές κι εξωτερικές πισίνες) καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικά εδέσματα.

Στο βουνό Βροντού, σε υψόμετρο 1600-1850 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά. Πρόκειται για ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των Σερρών αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής.
Απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών και 105 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1978 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σερρών, κάθε χρόνο διοργανώνονται πανελλήνιοι αγώνες κατάβασης και δρόμου αντοχής και άλλοι χιονοδρομικοί αγώνες.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά διαθέτει μια βασική πίστα μήκους 1000 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων, η οποία εξυπηρετείται από έναν συρόμενο αναβατήρα μήκους 850 μέτρων ο οποίος μπορεί να μεταφέρει συνολικά 700 άτομα. Για τους αρχάριους υπάρχει και ένας μικρότερος αναβατήρας μήκους 200 μέτρων. Στην βάση του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν καταστήματα ενοικιάσεων ειδών σκι, καντίνα, γραφείο πληροφόρησης και Σταθμός Πρώτων Βοηθειών. Ενώ, στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργηθεί υποδομές από ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, αλλά και επιχειρήσεις που αφορούν την άθληση και την ψυχαγωγία, και είναι έτοιμες να υποδεχτούν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.
Στα βόρεια του νομού Σερρών, 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Σιδηρόκαστρου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές της περιοχής, με ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει άριστες εγκαταστάσεις, παρέχοντας υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους επισκέπτες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών είναι πολλές: βοηθούν στις παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, σπονδυλοαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγία, τενοντίτιδα, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, αλλά και σε ουρολογικές και γυναικολογικές παθήσεις.
Τα ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου λειτουργούν όλο το χρόνο και δέχονται επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Επισκεφτείτε τα ιαματικά λουτρά του Σιδηρόκαστρου και περιηγηθείτε στα διάφορα μονοπάτια της περιοχής, ενώ μην παραλείψετε και μια επίσκεψη στο οχυρό του Ρούπελ και το Βυζαντινό Κάστρο που βρίσκονται εκεί κοντά.
Σε μια βαθιά χαράδρα του Μενοίκιου όρους, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, που λόγω της μακραίωνης παράδοσής της συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά και ιστορικά μοναστηριακά κέντρα της Μακεδονίας.
Η ίδρυσή της ανάγεται στο 1270, όταν ο ιερομόναχος Ιωαννίκιος από τις Σέρρες, μαζί με τον ορφανό ανιψιό του Ιωακείμ εγκαταστάθηκαν στον χώρο, ανακαινίζοντας το ερειπωμένο εκκλησάκι που υπήρχε εκεί και οργανώνοντας την πρώτη μοναστική κοινότητα. Ο Ιωαννίκιος όταν απεβίωσε, το 1300, τάφηκε στο προαύλιο της μονής. Τον διαδέχθηκε ο ανηψιός του Ιωακείμ, ο οποίος ανακαίνισε και επέκτεινε τη μονή. Το μοναστήρι αναπτύχθηκε σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο και απέκτησε μεγάλη περιουσία.. Κατά τον 19ο αιώνα λειτούργησαν εδώ ελληνική και ιερατική σχολή. Το 1913, καθώς και κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, υπέστη σοβαρές καταστροφές και λεηλασίες, ειδικά του πολύτιμου αρχείου και της πλούσιας βιβλιοθήκης της.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες που κοσμούν το καθολικό και τα παρεκκλήσια. Πρόκειται για εικονογραφικά σύνολα που ανάγονται σε διάφορες εποχές από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα, αντικατοπτρίζοντας τις ζωγραφικές τάσεις που επικρατούσαν κάθε φορά στην ευρύτερη περιοχή. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι έργο του έτους 1803. Γύρω από το καθολικό υπάρχουν τα κελλιά των μοναχών, η τράπεζα και τα κτήρια της ιερατικής σχολής, που με τους εξωτερικούς τοίχους τους σχηματίζουν περίβολο με ψηλό πύργο στη μία γωνία.
Από το 1986 εγκαταστάθηκε στην ερειπωμένη Μονή η γυναικεία αδελφότητα από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου, υπό την καθοδήγηση του Πανοσιολογιωτάτου γέροντος Εφραίμ της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Το 2010 η Μονή υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε πολλούς χώρους της. Ωστόσο, χάρη στην καθημερινή υπεράνθρωπη προσπάθεια των μοναχών και την ευαισθητοποίηση προσκυνητών και φίλων της Μονής, το κτιριακό συγκρότημα τείνει να ανακτήσει την πρώτη του δόξα και τιμή.
Η πόλη των Σερρών φημίζεται για την έντονη δραστηριότητα της και τον μοναδικό τρόπο διασκέδασης. Είναι μια πόλη ζωντανή, και αυτό οφείλεται τόσο στους πρόσχαρους κατοίκους της, όσο και στους φοιτητές των Σερρών, οι οποίοι προσφέρουν μια ξεχωριστή νότα στη ζωή της πόλης, ιδιαίτερα τη νυχτερινή. Η πόλη των Σερρών είναι μια ζωντανή πόλη, και οι κάτοικοι της πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να σας εξυπηρετήσουν κάνοντας τη διαμονή σας ακόμα πιο ευχάριστη.
Ανεξάρτητα από την εποχή, η πόλη των Σερρών είναι γεμάτη από κόσμο που κάνει τη βόλτα του στην αγορά της πόλης είτε απολαμβάνει τον καφέ του στα πολλά καφέ της περιοχής. Τις νυχτερινές ώρες επισκεφτείτε τα club της περιοχής.

Πηγή ζωής και αληθινό πνεύμονα για την πόλη των Σερρών αποτελεί η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Πρόκειται για το ωραιότερο πάρκο των Σερρών που ταυτόχρονα αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Ένα ακόμη στολίδι της κοιλάδας θεωρείται η τεχνητή λίμνη που στα νερά της καθρεπτίζεται το γαλάζιο και το πράσινο του τοπίου. Το καλοκαίρι όλη η νυχτερινή ζωή των Σερρών μεταφέρεται εκεί μετατρέποντας αργά το βράδυ το ήσυχο αυτό μέρος σε ένα μοναδικό ξέφρενο πάρτυ.

Η ίδρυση της βυζαντινής Ακρόπολης ανάγεται στον 9ο αιώνα μ.Χ., όπου πηγές αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς κατασκεύασε οχυρωματικά έργα στην πόλη των Σερρών. Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο αναφέρεται ως «Κάστρο». Η θέα από εκεί είναι μαγευτική, βλέποντας όλη την πόλη και μεγάλο μέρος του κάμπου των Σερρών.

 

Πηγή: https://www.taxidologio.gr/serres.html